AaFK har opp gjennom årene hatt forskjellige hjemmebaner, fra den spede begynnelse på Devoldmarka i Skaret til Color Line Stadion på Volsdalsberga.

Nørvebana
Aksla stadion 1...
Kråmyra 2004
Åpning CLS 16.0...

 

Nørvebana
I 1915 tok klubben i bruk sin egen bane, Nørvebana. Dette var i mange år byens fotballbane som også ble brukt av andre lag. De fleste vet at Nørvebana var og er ei grusbane, men det foreligger nå planer om å legge kunstgress også der. Opp gjennom årene ble det spilt mange store kamper på Nørvegrusen, bl.a. var kjente lag som Frigg og Odd på besøk.På sørsida av bana var det bygd opp ei tribune av tre, og mange ganger var det flere tusen tilskuere til stede på kampene. Ålesund Kommune overtok seinere bana fra AaFK.

Aksla Stadion

I mai 1948 ble Aksla Stadion offisielt åpnet, og med den fikk byen sin første gressbane. Dette var nok svært etterlengtet av fotballspillerne (i tillegg til friidrettsfolket som endelig fikk en ordentlig friidrettsbane). Beliggenheten høyt oppe på Aksla er vel temmelig unik med den fantastiske utsikten over Sunnmørsalpene.AaFK spilte mange store kamper der, og aller størst var nok cupkampen mot Brann i 1962 og kvalifiseringskampen mot Gjøvik/Lyn samme år. Det ble forøvrig tap i begge disse kampene, men det var folkefester med 12-13000 tilskuere som omkranset bana. Banens mål var 105 x 64 meter.

Kråmyra Stadion
I 1977 tok AaFK i bruk Kråmyra som kamparena, og åpningskampen var mot Kristiansund FK i det som den gang var 3. divisjon. Så vidt jeg husker, tapte AaFK 2-3, men det er mulig at jeg husker feil.
Allerede i 1950 begynte byggingen av bane på Kråmyra, og i mange år ble den brukt som treningsarena for klubben. Det ble også avviklet mange kamper der for aldersbestemte lag.
Kråmyra var en fryktet bane for mange besøkende lag, der den lå i en slags gryte mellom fjellknausene. Det kan heller ikke nektes at baneforholdene om høsten mange ganger kunne være svært vanskelige. Det var også her at den store oppturen startet for AaFK i 2002, da tok publikumsbesøket helt av. Den siste kampen som samlet under 1000 tilskuere på Myra, var cupkampen mot Sogndal i 3. runde i 2002. AaFK spilte også kvartfinale på hjemmebane det året, og da bivånet 6000 at Tromsø ble sendt hjem med tap 2-4.
Den store finalen i 2002 var opprykkskampen mot Sandefjord i siste serierunde, og dette var en utrolig opplevelse for 8700 tilskuere. Ingen som var tilstede den oktoberdagen har vel glemt den stemningen og festen som vi fikk i den kampen.
Kråmyra var også Tippeligaarena da AaFK for første gang i historien spilte i øverste divisjon i 2003, og den sesongen ble også publikumsrekorden for Myra satt. Offisielt var det 9667 tilskuere tilstede, men mange mener at det var nærmere 11000 som så kampen "live". Som mange helst vil glemme, utlignet Molde til 1-1 på overtid i den kampen og bidro til at AaFK rykket ned igjen til 1. divisjon. Slik opplevde en VIF-supporter den kampen.
2004-sesongen ble den siste på Kråmyra, noe mange syntes var svært vemodig. Etter siste seriekamp (mot Kongsvinger) ble avskjeden med Myra markert på en rørende måte av spillerne og supporterne. Når sant skal sies, var Kråmyras tid forbi. Den var nedslitt og oppfylte ikke kravene til et moderne fotballstadion. Noen av stolene på tribuna havnet på andre stadioner rundt omkring, som Rollon Stadion, Norborgs stadion og Høddvoll.
Banens mål var 105 x 64 meter.

Color Line Stadion
16. april 2005 ble Color Line Stadion åpnet med brask og bram, på en dag med et strålende vårvær i Ålesund. TV2 sendte direkte fra åpningen i tillegg til at de sendte selve fotballkampen. Stadion var selvsagt utsolgt med 10771 tilskuere, og endelig hadde Ålesund fått en ordentlig storstue. Pågangen etter billetter til begivenheten var så stor at serverne som skulle ta mot bestillinger via internett, brøt helt sammen. Supporterklubben Stormen markerte dette på stadion med et banner med påskriften F5 (for uinnvidde er dette oppdater-knappen på tastaturet).
Kampen så ut til å gå mot et skuffende hjemmetap mot Odd Grenland, men i løpet av noen utrolige sluttminutter snudde AaFK kampen til en fantastisk seier med 2-1. Dermed var festen komplett for hjemmelaget og supporterne, og i et døgn var AaFK ledere av Tippeligaen.
Color Line Stadion har som kjent kunstgress, noe som det var delte meninger om både før byggingen og nå. Likevel kan det knapt være uenighet om at etter hvert som kunstgresset blir bedre og bedre, vil dette være fremtiden for fotballen i Norge.
Sommeren 2006 ble det også arrangert konsert med A-ha på stadion, noe som ikke ville skjedd i Ålesund uten Color Line Stadion.
Spillebanen er 105 meter lang og 68 meter bred.
Sommeren 2008 og sommeren 2012 ble det lagt nytt kunstgress på banen.

Legg til kommentar


Sikkerhetskode
Vis ny kode

   
© ALLROUNDER