Lading av batteri, del 3...

Lisbeth har bestemt seg for at hun vil ha en enklere løsning på problemet med lading av batteriet på Fazeren sin, så sist torsdag stakk vi en tur innom AMS Motorsykkelsenteret og forklarte hva vi ønsker. Som alltid ble vi godt mottatt, og Kjetil på butikken hadde løsningen klar. Disse syklene har ikke syrefylte batterier, men derimot en slags gele som gjør at de er vedlikeholdsfrie bortsett fra at de må lades i de periodene syklene ikke blir brukt. Den nye batteritypen krever en annen type batterilader enn den vi har nå, så vi bestemte oss for å gå til innkjøp av en BMW-lader. I tillegg skal vi få montert strømuttak på begge syklene, og da er det bare å plugge laderen i strømuttaket og støpselet i veggen når batteriene skal få sitt. En ekstrabonus med denne løsningen, er at vi kan ta ut strøm fra syklene til f.eks. lading av mobiltelefon når vi kjører. For meg er det viktigste at jeg også får en enkel løsning på strømtilførselen til GPSen på sykkelen min, det er bare å sette på en plugg i enden av strømledningen, så har jeg strøm både til lading og lyd på GPSen.
En stort bedre løsning enn dette tror jeg ikke vi kunne funnet. Bilder kommer når vi får dette montert!

Vedsaging

I dag har jeg saget ned ei bjørk som begynte å bli litt for stor og dermed tok bort litt av utsikten over sjøen. For noen dager siden gikk jeg til innkjøp av en elektrisk kjedesag til formålet, og med den gikk det fort og greit å få saget ned treet og kuttet det i passelige lengder til vedkubber. Nå står det bare igjen å kløyve dem slik at de får tørke godt og kan brennes til neste vinter.
Det var rundt 0 grader i dag, og deilig å være ute.

Videoredigering

Adobe Premiere ElementsVi har siden 1991 med ujevne mellomrom filmet forskjellige hendelser med videokamera, og nå har jeg fått brent en del av opptakene på DVD. Jeg kunne tenke meg å få redigert disse opptakene slik at de ser litt mer "profesjonelle" ut, så de siste dagene har jeg prøvd meg med forskjellige redigeringsprogrammer. Det er mulig å laste ned prøveversjoner på nettet, og vanligvis kan de brukes uten begrensninger i 30 dager.
I denne sjangeren finnes det mange forskjellige programmer å velge mellom, alt fra det helt enkle til det mer profesjonelle. Noen av dem er lettforståelige, mens andre har i alle fall jeg problemer med å skjønne hvordan fungerer. Akkurat nå bruker jeg Adobe Premiere Elements, og det programmet var enkelt å komme i gang med samtidig som det tilbyr mange funksjoner. I tillegg har jeg prøvd 3-4 andre programmer som jeg avinstallerte igjen omtrent med det samme. Jeg vil si at Studio fra Pinnacle er det enkleste å bruke, men mange mener at det er ustabilt og krasjer for ofte.

Det finnes et utall av formater og kodeker å velge mellom, og for en amatør virker dette overveldende i begynnelsen. I tillegg tar det hele tid, masse tid! I utgangspunktet trodde jeg i min enfoldighet at det var bare å hente inn filene og redigere for så å lagre, men det viste seg fort at det ikke er så enkelt. Filene skal rendres (heter det visst), det vil si at de konverteres til riktig format, og det er det som virkelig tar tid. I tillegg forbrukes harddiskplass i et tempo som man vanskelig kan forutse, så her er det om å gjøre å ha myyyyyye ledig plass. Så er det kapasiteten på PCen; jeg bruker en laptop med 1 GB minne, men det kunne gjerne ha vært det firedobbelte, og prosessoren kunne godt vært 4-5 ganger raskere. Da kunne jeg redigert, da!

Uansett, det er moro å redigere videoer, men det gjelder å holde seg unna for mye fancy muligheter for at det endelige resultatet skal bli bra. Jeg har lært mye om dette i det siste, men fortsatt har jeg bare pirket i dette spennende emnet. Det blir nok til at jeg prøver meg videre, så får vi se hva jeg gjør når prøveperioden på Premiere Elements går ut.