Vi har etter hvert skaffet oss noen erfaringer fra vår måte å reise på turer på, da særlig fra Tyskland. Derfor synes vi det kan være greit å skrive litt om hva vi har funnet er viktig å huske på og viktig å ta med.


Planlegging
Vi pleier å bestemme på forhånd hvilke områder vi skal besøke, og planlegger derfor turene i grove trekk. Det vil alltid bli mindre avvik, så vi bestiller ikke overnattinger. Veldig ofte finner vi overnattingssteder vi ikke visste om fra før, og det er mange perler vi har funnet på denne måten.
Til planleggingen benytter vi Tyre, Microsoft Autoroute, Mapsource, easyRoutes og selvsagt papirkart. I tillegg tråler vi internettsider om de forskjellige regionene for å finne spesielle severdigheter og aktuelle overnattingssteder. Vi sjekker også hvert år fergeforbindelser mellom Norge og kontinentet, men havner alltid på at Kiel-ferga er det beste alternativet.
Papirer
Billetter til ferge/tog.
Det sies at det ikke er nødvendig å ha med pass, men husk at dette er eneste gyldige legitimasjon i utlandet. Ta det med likevel.
Grønt kort bør også være med, og likeså trygdeavgiftskort.
Forsikrings- og veihjelpsbevis trenger du forhåpentligvis ikke, men du bør likevel ha dette med. Likeså internasjonalt skademeldingsskjema.
Valutakalkulator

ValutakalkulatorBetaling
På Gasthaus og mindre hoteller er det ikke vanlig med betalingsterminaler, så husk å ta ut kontanter. Minibanker finner du i de fleste tettsteder. Det er alltid lurt å ha med to forskjellige betalingskort, det er kjedelig hvis et kort slutter å virke. I tillegg tar de ikke alle typer overalt, så det er best å være på den sikre siden.

Praktiske hjelpemidler
Vi har funnet ut det er greit å bruke papirkart for å få oversikten, men underveis er GPS det beste alternativet. Kjøreanvisninger er greit å få som tale, for det er ikke alltid at det er praktisk å følge med på GPS-skjermen. Vi bruker en GPS med bluetooth-kommunikasjon, og det fungerer helt utmerket. Samtidig har vi bike-to-bike-kommunikasjon via bluetooth, men GPS-anvisninger har prioritet. Vi har Scala Rider Q2 fra Cardo, og det er vi godt fornøyde med. GPSen er en Garmin Zumo 550 som er spesialprodusert for MC, men den kan like godt benyttes i bil. Den logger hele tiden, og denne loggen kan overføres til PC seinere. Dermed kan du gjenoppleve nøyaktig hvor du har kjørt, hvilken hastighet du har hatt, høyde over havet o.l. GPSen står i et solid feste fra RAM Mounting Systems, og den er lett å ta ut fra festet. Originalt er den sikret med en monteringsskru som du trenger et spesialskrujern for å løsne. Dette er så upraktisk som det er mulig, så løsningen ble å anskaffe en skru som enkelt kan løsnes med fingrene.Påbudt å ha med
I Tyskland er det påbudt å ha med gul vest, og den skal på hvis du må stoppe f.eks. på Autobahn. I Østerrike er du forpliktet til å ha med førstehjelpsutstyr, og bl.a. Biltema selger pakker beregnet på MC. For å kjøre på Autobahn i Østerrike, Sveits og Slovenia må du kjøpe vignetter som du vanligvis får tak i på bensinstasjoner. F.eks. for ti dager i Østerrike koster dette EUR 4,80 i 2013. I Italia trekker du billett når du kjører inn på motorveien og betaler for den kjørte distansen når du kjører av igjen. I Tyskland er det gratis å kjøre på Autobahn.
I Frankrike er det fra 1. juli 2012 påbudt å ha med egen alko-tester. Rimelige utgaver selges på bensinstasjoner og supermarkeder.

 
Bensinfylling
I Tyskland er det faktisk forbudt å gå bensintom på Autobahn, og du risikerer bot om det skjer.
Det er viktig å passe på å ha nok drivstoff når du skal kjøre pass, der er det ikke bensinstasjoner.
Bensinprisen i Tyskland ligger omtrent på norsk nivå, mens den i Østerrike er noe lavere. I Italia fyller vanligvis personalet bensin for deg, og normalt tar de betaling ved pumpen.

 

 Veiene
Det er fantastisk å kjøre i Mellom-Europa, men kjøring på de mindre veiene tar ofte tid, mye tid! De går gjerne innom byer og landsbyer med de fartsbegrensninger som gjelder der, så husk å beregne god tid hvis du planlegger å kjøre slike veier.
Kjøring på motorveier går selvsagt mye raskere, men det er jo så kjedelig! Du ser fint lite av omgivelsene, for slik kjøring krever mye av føreren. Alt skjer fort, og du vil fra tid til annen komme ut for kø i forbindelse med veiarbeid o.l. Hvis du må bremse ned og kanskje stoppe, er det vanlig å sette på nødblink for å varsle trafikk som kommer bak.
De mellomstore veiene er gjerne merket som motorvei klasse B, og da er fartsgrensen ofte 120 km/t. Disse er minst like bra som det beste vi har i Norge, og du kommer raskt frem. De er vanligvis mindre trafikkert enn Autobahn og kan være et godt alternativ for å komme hurtig frem.
I noen land må du ha vignetter for å kjøre på Autobahn, dette er beskrevet under "Påbudt å ha med".Overnatting
Vi pleier å finne overnatting på mindre hoteller, Gasthaus eller Pensioner. Slike finner du gjerne litt unna motorveien, vanligvis trenger du ikke å dra langt. Der er det som regel billigere enn de store hotellene, men mye koseligere. Vanligvis er det minst like bra standard på rommene, og maten er alltid suveren. Prisene varierer selvsagt en del, men normalt ligger disse på mellom 50 - 100 euro for et dobbeltrom med frokost. Det er sjelden vi har benyttet steder som tar mer enn 90 euro.
De vet også at trygg parkering er viktig for motorsyklister, og mer enn én gang har eieren kjørt ut privatbilen sin for at vi skal få stå i garasjen. Ellers finnes det massevis av MC-vennlige hoteller med god parkering og hyggelig vertskap.
En av disse kjedene er Tourenfahrer-Hotels, som har rundt 500 overnattingssteder i flere land i Mellom-Europa. Vi har lastet ned en POI-fil til GPSen, og da får vi frem bilde av hotellet, beskrivelse, adresse og priser. Når vi mener at det er tid for å se etter overnatting, kan vi enkelt få frem nærmeste Tourenfahrer-hotell og kjøre direkte dit. Disse hotellene er spesielt tilrettelagt for motorsyklister, og ofte har de rabatterte tilbud for oss og/eller gratis velkomstpils. Kort sagt, genialt! POI-filen kan lastes ned gratis fra Tourenfahrer.de for Garmin og TomTom.
Garmin har i skrivende stund Zumo 220, 660 og 340LM/350LM samt Montana 600 spesielt beregnet på motorsyklister, mens TomTom har modellene Rider Pro og Urban Rider.Viktig å ta med
Ha alltid vann tilgjengelig! Det kan fort bli meget varmt hvis du blir stående i kø eller lyskryss, og det er viktig å drikke godt når det er mulig. Det holder konsentrasjonen oppe, og du føler deg mer opplagt.
Du må også huske å ta med nødvendige ladere hjemmefra til alle duppedittene du drar med deg.
Visirene blir alltid tilgriset av insekter, og da er det greit å ha med pussekluter til dette.
Kjedespray er selvsagt viktig hvis du ikke er så heldig å ha kardang eller reimdrift.
Vi har tidligere hatt med egne lastestropper for surring av syklene på ferga, men så lenge vi bruker Color Line dropper vi det. De har bra stropper på begge fergene som går Oslo-Kiel. Du stropper sykkelen selv, og ofte sjekker mannskapet om det er skikkelig gjort.
Plate til å legge under sidestøtta på sykkelen, den synker lett ned i asfalten når det er varmt.
Vi har også funnet ut at det er praktisk å pakke en liten sekk med det vi trenger når vi skal overnatte. Da kan vi ta med oss bare den og slipper vi å dra med oss en uhåndterlig koffert fra sykkelen.
I tillegg til klesskift, sko og toalettsaker må en selvfølgelig også huske fotoapparat, regntøy, ekstra hansker og reservenøkler. Gaffa-tape kan brukes til mye og kan være greit å ha med.
Viktige medisiner, f.eks. allergitabletter.Dagbok
I ettertid kan det være vanskelig å huske de forskjellige overnattingsstedene, veiene og hva vi har opplevd de forskjellige dagene. Det har vist seg at det er lett å blande sammen, derfor er en dagbok alltid med i bagasjen. Der skriver vi hver dag ned disse hendelsene, gjerne i stikkordsform, men slik at vi husker det. I 2012 hadde vi også med nettbrett, og der la vi alle videofilene og kopi av alle bildene hver kveld. I tillegg brukte vi den til å skrive dagbok, så det blir nok løsningen heretter.

 

 

 

Spørsmål?
Det er sikkert noe vi har glemt å ta med her, så kontakt oss gjerne!

   
© ALLROUNDER